develements.nl

Wat is een BKR registratie en wat voor gevolg heeft het?

Heb jij net te horen gekregen dat je een BKR registratie hebt? Dan kan dat best even schrikken zijn, zeker als je er niet van op de hoogte bent of je eigenlijk helemaal niet weet wat het inhoudt. Om meteen maar even met de deur in huis te vallen, een BKR registratie hoeft niet altijd iets negatiefs te beteken. Er bestaan namelijk positieve BKR registraties en negatieve BKR registraties. Het is wel zo dat bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker altijd kijkt naar je registratie als je een hypotheek wil afsluiten en aan de hand daarvan bepaald hoeveel je kan en mag lenen. Benieuwd naar andere gevolgen die zo’n registratie heeft? Lees dan snel verder.

Hoe kom ik aan een BKR registratie?

Het BKR, Stichting Bureau Krediet Registratie, beheert en onderhoudt een Kredietinformatiesysteem waarin alle informatie in is verwerkt over leningen en betalingsachterstanden. Leningen kunnen bijvoorbeeld worden afgesloten in de vorm van een hypotheek, een courant rekening, rood mogen staan bij de bank, een lening bij DUO, een telefoonabonnement met een waarde van boven de 250 euro en ga zo maar door. Als consument leen je dus eigenlijk sneller dan je denkt, zonder dat je er misschien bij stilstaat. Al deze gegevens komen dus in het kredietinformatiesysteem terecht. Op het moment dat er bijvoorbeeld een nieuwe kredietaanvraag worden gedaan of afgesloten kan de desbetreffende partij kijken hoe het er met jou BKR registratie er voor staat. Op jij bijvoorbeeld al hoge leningen hebt lopen en een aantal keer niet tijdig hebt afbetaald. Dit soort factoren zullen worden meegenomen om uiteindelijk wel of niet te kunnen ingaan aan jou kredietaanvraag

Wordt er altijd gekeken naar een BKR registratie?

Als het over grote bedragen gaat en het gaat om een lening dan wel ja. Toch doet niet ieder bedrijf iets met deze gegevens. Zo kun je bij sommige dealers bijvoorbeeld nog steeds een auto leasen zonder dat er een BKR-toetsing wordt gedaan of je kunt alsnog een hypotheek aanvragen als je nog met je duo-lening zit. Het is daarnaast ook goed om te weten dat niet iedere BKR registratie negatief is zoals we eerder al aangaven. Als jij vermogen genoegend bent en jij betaalt iedere maand netjes je rekeningen dan is het niet zoveel aan de hand en wordt jouw kredietaanvraag gewoon goedkeurt. Ben jij echter elke maand te laat met betalen of betaal je niet? Dan wordt het een negatieve registratie en de kans dat er dan nog wordt ingegaan op jouw vraag is heel erg klein.

Mobiele versie afsluiten