develements.nl

Weg met mijn bedrijfsafval

Afval is een groot probleem geworden door de loop der jaren. Het brengt onze planeet is gevaar. Dieren raken erin verstrikt en de natuur moet enorm hard werken om alles af te breken. Daarnaast worden veel wateren en steden steeds meer vervuild, wat de neerwaartse spiraal van negatieve gevolgen alleen maar vergroot. Een groot deel van het probleem zijn individuele huishoudens, maar ook bedrijven. In Nederland zijn bedrijven verplicht om hun afval te scheiden, maar hoe kunnen ze dat doen?

Het inzamelen van bedrijfsafval

Alle bedrijven zijn verplicht om voor hun afval te zorgen, maar de manier waarop dat gebeurd kan verschillen. Neem bijvoorbeeld bedrijfsafval Enschede. Je kunt er als bedrijf voor kiezen om zelf het afval af te voeren. In dit geval kun je containers huren om het afval in te scheiden. Ook kun je ervoor kiezen om het afval door de gemeente in te laten zamelen. Dit kan alleen wanneer het bedrijfsafval op huishoudelijk afval lijkt. Ook is de gemeente niet verplicht het bedrijfsafval te accepteren. Er bestaat dus de kans, dat je het alsnog zelf moet regelen. Als laatste kun je een contract afsluiten met een particuliere inzamelaar. Vanuit de Rijksoverheid wordt een lijst van erkende inzamelaars aangeboden.

De soorten afval

Net als voor huishoudelijk afval, is het voor bedrijven ook van belang om hun afval te scheiden. In mijn ervaring, wordt dat bij veel bedrijven nog lang niet altijd gedaan jammer genoeg. Plastic, papier, eten, alles wordt bij elkaar gegooid. Dit is enorm zonde en het zou schelen als ook bedrijven al hun afval zouden scheiden, zeker gezien de hoeveelheid bedrijfsafval en de impact daarvan op de natuur.

Het is goed om papier te scheiden, aangezien verschillende papiersoorten weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Gerecycled papier begint echt een ding te worden. Zeker bedrijven en organisaties die belangen en betrekkingen met het milieu hebben, maken tegenwoordig gebruik van gerecycled papier. Het hergebruiken van papier helpt mee aan het reduceren van de totale hoeveelheid afval in de wereld. Daarbuiten verminderen we ook langzaam maar zeker de hoeveelheid bomen die gekapt moeten worden, omdat wij maar steeds nieuw papier blijven gebruiken. En we weten allemaal hoe belangrijk het is dat we bomen blijven houden. Niet eens alleen omdat bomen zuurstof produceren, maar ook omdat ze de aarde bij elkaar houden met hun wortels en bescherming voor veel dieren bieden. 

 

Waarom plastic gescheiden moet worden en niet in de natuur terecht moet komen, weten we natuurlijk allemaal. Over de jaren heen zijn er enorm veel nieuwsartikelen geweest over dieren die verstrikt raken in plastic afval. Ook zitten er chemicaliën in plastic die niet in de natuur thuis horen.

Mobiele versie afsluiten