Een digitale tachograaf is een apparaat dat bevestigd is binnen een voertuig, meestal een pick-up, bus of vrachtwagen. Het apparaatje is aangesloten op de versnellingsbak en er kan tevens een digitale bestuurderskaart in worden gestoken. De tachograaf wordt gebruikt om te zorgen dat bestuurders van commerciële voertuigen zich aan de Europese wet- en regelgeving houden met betrekking tot de rust en rijtijden-wet. Er zijn namelijk een maximaal aantal uren wat een chauffeur op een dag en binnen twee weken mag rijden. Tevens is er een minimum aantal rusttijden per dag en week waar ze zich aan dienen te houden. Op het moment dat dit niet gebeurt en er is een controle dan volgt er een fikse boete, aangezien het onder economische delicten valt. Iedere beheerder van een commercieel wagenpark moet een tachograaf in ieder relevant voertuig installeren en eens in de zoveel tijd de data downloaden en opslaan. De data van de chauffeur moet 1x per 28 dagen worden uitgelezen en de data van het voertuig 1x per 56 dagen.

Wanneer is een digitale tachograaf verplicht

Bijna iedere bestuurder van een commercieel voertuig dat personen of goederen vervoerd binnen de EU is verplicht om een (digitale) tachograaf te gebruiken. De basis is dat het voertuig meer dan 3,5 ton weegt zonder lading. Het is mogelijk om een vrijstelling voor de digitale tachograaf te ontvangen op het moment dat het voertuig niet sneller rijdt dan 40 kilometer per uur. Als het bijvoorbeeld een noodhulpvoertuig is of een pechdienstvoertuig, als het voertuig ouder dan 25 jaar is of als het een niet commercieel voertuig betreft dat lichter is dan 7,5 ton. Zowel de bestuurder als de eigenaar van het voertuig kan een flinke boete krijgen als niet aan deze vereisten wordt voldaan. Om deze reden is het belangrijk dat je een digitale tachograaf in je voertuig installeert.

Mogelijkheden met een digitale tachograaf

Tegenwoordig kan een digitale tachograaf gekoppeld worden aan je fleet management software of systeem. Hierdoor heb je direct toegang tot als je real time data met betrekking tot je voertuig en de bestuurder hiervan. Op het moment dat je chauffeur niet voldoet aan de wetgeving dan kan je instellen dat je een melding ontvangt. Het is handig om gebruik te maken van een fleet management systeem, omdat je zo efficiënter en sneller kan werken doordat je direct toegang hebt tot de real time data bij het inplannen van ritten. Door gebruik te maken van een digitale sleutelhanger kan de chauffeur die op dat moment het voertuig bestuurd geïdentificeerd worden.