Elke dag op kantoor, achter een computer het werk uitvoeren is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn heel veel mensen die eigenlijk veel liever buiten met hun handen bezig zijn. Denk aan mensen die in de bouw werken of mensen die creatief werk doen zoals kunstenaars. Daarnaast is Nederland natuurlijk ook een agrarisch land. Ondanks het feit dat Nederland dichtbevolkt is en veel mensen in de dienstensector leven, zijn er we nog altijd een boerenland met veel export. Voor mensen die van dieren houden, graag buiten werken en met hun handen bezig zijn is een carrière in de landbouw een harstikke leuke mogelijkheid. In dit artikel bespreken we hoe je een carrière in de landbouw kunt beginnen.

Hoogopgeleide specialist

Sommige jonge mensen die het vwo hebben afgerond willen graag verder op de Universiteit en uiteindelijk een goed betaalde en hoogwaardige baan krijgen. Vaak denken deze jongeren dat werken in de landbouw niet genoeg inkomenspotentieel heeft of gewoon ‘te simpel’ is. Maar niks is minder waar. De landbouw heeft de afgelopen eeuw gigantische technologische vooruitgangen geboekt en er zijn veel aspecten van de landbouw waar opleidingen op wetenschappelijk niveau voor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan landbouwtechnisch ingenieur.

Wanner je landbouwtechnisch ingenieur bent zoek je oplossingen voor specialistische landbouwvraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan milieuproblematiek, agrarische bedrijfsvoering en landbouw in de tropen. Je werkzaamheden zullen bestaan uit het uitvoeren van onderzoeken en het ontwikkelen van technieken en methoden voor de landbouw. Opleidingen die je kunt doen voor dit beroep zijn Agrotechnologie en plantenwetenschappen. Deze opleidingen zijn allebei op universitair niveau.

Eigen boerderij

Wanneer je denkt aan een carrière in de landbouw is er natuurlijk ook de mogelijkheid om een eigen boerderij te beginnen. Wanneer je een eigen landbouwbedrijf wilt hebben is het wel verstandig eerst een aantal jaren ervaring op te doen als werknemer op een dergelijk bedrijf. Je zult namelijk praktijkervaring nodig hebben in de bedrijfsvoering van zo’n bedrijf. Ook zul je flink moeten investeren in bijvoorbeeld landbouwmachines. Van ploegmachines tot een unimog kopen. Het hoort allemaal bij een landbouwbedrijf. Een goede tip is om te specialiseren. De meeste boerderijen in Nederland hebben tegenwoordig specifieke specialiteiten waar ze slechts een product verbouwen. Dit is een goede manier om een landbouwbedrijf effectief te voeren. Je kunt ook een product kiezen waar je zelf veel affiniteit mee hebt. Houd je erg van dieren? Dan kun je misschien een melkboerderij beginnen. Als je van fruit houdt dan is een aardbijen boerderij een goed idee.