Zonder de juiste monitor weergave lijkt alles wat je op jouw pc doet flauw, of je nu aan het gamen bent, foto's en video's bekijkt of bewerkt of zelfs tekst leest op jouw favoriete websites. Wil je een computer monitor kopen? Leer hoe je de beste pc-monitor kiest, of je je nu richt op gaming, professioneel of algemeen gebruik.

Bepaal het voorname doel van uw monitor

De meest belangrijke tip is wellicht een voor de hand liggend advies: waar wil je de computer monitor voor gebruiken? Is dat gamen, professioneel of algemeen gebruik? Over het algemeen moeten gamers prioriteit geven aan snelle vernieuwingsfrequenties en lage responstijden. Zakelijke professionele gebruikers daarentegen dienen prioriteit te geven aan kleurnauwkeurigheid. En wil je een computer monitor aanschaffen voor algemeen gebruik dan zul je minder specifieke behoeften hebben, maar vaak zul je dan willen kiezen voor een monitor met een VA-paneel met hoog contrast.

 

Kijk naar refresh rates

Bij refresh rates geldt: groter is beter. Deze toont het het aantal keren dat je monitor wordt bijgewerkt met nieuwe informatie per seconde en wordt gemeten in Hertz (Hz). Grotere nummers zijn beter, vloeiender en minder schokkerig. Als je een gamer bent, is de vernieuwingsfrequentie vooral belangrijk en wil je een monitor met minimaal 75 Hz (de meeste voor gaming ontworpen monitoren bieden minimaal 144 Hz), gecombineerd met de laagste reactietijd die je kunt vinden. Maar als je niet een monitor gaat aanschaffen om ermee te gaan gamen, dan zou een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz voldoende moeten zijn.

Check de responstijden

Bij reactietijden geldt dan weer: korter is beter. Maar het is geen grote prioriteit, tenzij je aan het gamen bent. De responstijd geeft aan hoe lang een monitor nodig heeft om individuele pixels te veranderen van zwart in wit of, als het GTG-responstijd is, van de ene grijstint in de andere. Langere reactietijden kunnen leiden tot bewegingsonscherpte tijdens het gamen of het bekijken van snelle video's. Voor gamemonitoren is de hoogste reactietijd die je waarschijnlijk zult zien 5 ms, terwijl de snelste gamemonitoren een reactietijd van 0,5 ms hebben.

Neem mee in je keuze zowel de resolutie als de schermgrootte

Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld. De resolutie van een monitor vertelt je hoeveel pixels een monitor heeft in lengte x breedte formaat. 1920 x 1080 – ook wel bekend als 1080p / Full HD (FHD) / HD – is het minimum dat je nodig hebt. Maar je krijgt scherpere beelden op een QHD of, nog beter, een 4K. Maar de grootte is ook belangrijk. De pixeldichtheid heeft een grote impact op de monitorkwaliteit en onze sweet spot is 109 pixels per inch (ppi). Een grotere monitor heeft een lage pixeldichtheid als het een lagere resolutie is. Voor weergave vanaf typische desktopafstanden is 32 inch voldoende 'groot'.

We wensen je veel succes bij het maken van je keuze en alvast heel veel plezier met je nieuwe computer monitor!