We zijn geneigd om doof- of slechthorendheid te associëren met oud zijn. Toch hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Steeds meer tieners en jongvolwassenen krijgen op jonge leeftijd problemen met hun gehoor. Hoewel dat veel verschillende oorzaken kan hebben, is in de meeste gevallen lawaai de boosdoener. Gehoorproblemen kunnen leiden tot veel klachten; niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Wat betekent het om op jonge leeftijd last van je gehoor te hebben en wat kun je er aan doen? Je leest het in dit blog.
 

Tinnitus

Tinnitus is een gehooraandoening die bij veel (jonge) mensen voorkomt. Het wordt ook wel oorsuizen genoemd. Wanneer je tinnitus hebt ‘hoor’ je constant of regelmatig geluiden die een ander niet hoort, omdat het in de buitenwereld niet te horen is. De geluiden kunnen bestaan uit suizen, een harde piep, gezoem, gerinkel of iets wat daarop lijkt. De ene persoon ervaart dit slechts als irritant, terwijl een ander er chronisch last van heeft. Je kunt er slaapproblemen van krijgen, concentratiestoornissen ontwikkelen en er extra vermoeid van raken. Herken jij jezelf in dit verhaal? Neem dan contact op met de huisarts. Als dat jou niet echt verder helpt, kun je ook naar een audicien gaan. Een audicien kan jouw klachten in beeld brengen en samen met jou kijken naar de mogelijke oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld gehoorapparaten met een speciaal programma, waardoor je de storende geluiden minder of helemaal niet meer hoort.
 

Gehoorproblemen voorkomen

Heb jij nog geen klachten? Dan wil je dat waarschijnlijk graag zo houden. Gelukkig heb je daar best veel invloed op. Zoals al eerder vermeld ontstaan deze problemen vaak door een blootstelling aan te hard geluid. Je hebt vast al wel eens meegemaakt dat je in een kroeg, festival of club stond en opmerkte dat het geluid wel héél hard stond. Helaas gebeurt dit vaker. Moet je dan kroegen, festivals en clubs voortaan aan je voorbij laten gaan? Nee, gelukkig is er een andere optie. Het is belangrijk om je oren te beschermen. Draag op zulke locaties vanaf nu dus altijd oordoppen. Dan heb ik het niet over die gele, rubberen dingen, maar over oordoppen met een muziekfilter. Als je echt goede wil hebben, zul je deze op maat moeten laten maken. Dat is niet heel goedkoop, maar beschermt je oren wel optimaal. Let daarnaast ook op het volume waarop je zelf muziek luistert. Wanneer je met oortjes of Airpods muziek luistert, gaat het geluid van heel dichtbij je gehoorgang in. Als je dat regelmatig te hard doet kan dat in de toekomst voor problemen zorgen.