Dit is namelijk de enige vitamine die je bijna niet kunt binnen krijgen door goed op je voeding te letten. Of je moet er al voor kiezen om lekker buiten te gaan eten. Want vitamine d zit in zonlicht! Het is dus de goedkoopste vitamine van allemaal. Je krijgt deze (bijna) dagelijks gewoon. Voor niets. Het enige waar je op moet letten is dat je handen en je gezicht in de zon komen. Zelfs die paar plekjes onbedekte huid kunnen er al voor zorgen dat je voldoende vitamine d binnen krijgt. Maar hoe doe je dat dan bij een zonne-allergie? Of wanneer je niet onbedekt naar buiten wilt, bijvoorbeeld vanwege je geloof? Dan kun je vitamine d innemen. We noemen dat dan “zon uit een potje”.
Vitamine d

Er zijn omstandigheden waardoor je minder zon ziet dan je zou willen

Bijvoorbeeld doordat je de hele dag binnen aan het werk bent. Of wanneer je nachtdiensten draait en je overdag slaapt. Toch is ook, of misschien juist, dan zonlicht belangrijk. Probeer dan om toch iedere dag even, een kwartier tot een half uur, buiten te zijn. Loop een rondje in je pauze of doe een kopje thee in de tuin. Je zult zien dat je daar al meer energie van krijgt.

Hebben we allemaal vitamine d nodig

Ja. Zonder vitamine d worden heel veel processen in ons lichaam ernstig verstoord. De meesten van ons kunnen het redden met iedere dag even naar buiten. Maar in sommige gevallen is dat niet genoeg. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen met een donkere of getinte huidskleur. Zij hebben (vaak) wat extra ondersteuning nodig. De donkere huid heeft meer moeite met het opnemen van vitamine d door de zon. Ook mensen met een slechte werking van het maag-darmkanaal kunnen wel wat extra vitamine d gebruiken. Twijfel je of je aanvulling nodig hebt? Neem dan gewoon eens contact op met je huisarts. Hij of zij kan je goed vertellen of je in een risicogroep valt.

Voedingssupplementen slik je niet voor de grap

Baat het niet dan schaadt het niet is een veel gehoorde term als het gaat om natuurgeneesmiddelen en voedingssupplementen. Helaas gaat die vlieger lang niet altijd voor iedereen op. Het is beter om eerst goed te laten uitzoeken welke vitaminen en/of mineralen je te kort komt, voor je zomaar, in het wilde weg, iets gaat slikken. Je arts of je diƫtiste kan je hier heel veel over vertellen. Leg je vraag vooral daar eens voor.